Alcohol, drugs en roken tijdens de zwangerschap (2024)

Ongerust?

Sommige vrouwen beseffen pas na een tijdje dat ze zwanger zijn enhebben indie voorbijeweken alcohol, tabak of andere drugs gebruikt. In zo’n gevallen weet de huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw raad. Hij of zij kan het beste inschatten wat de risico’s zijn of welke opvolging er eventueel nodig is.

Alcohol

Drink geen alcohol tijdens de zwangerschap.Omwille van verschillende factoren (moment in de zwangerschap, hoeveelheid, genetische kwetsbaarheid, …), is het moeilijk om te onderzoeken hoeveel alcohol precies schadelijk is. Enerzijds kan men niet bewijzen dat elk individueel glas al voor negatieve effecten zorgt. Anderzijds toont onderzoek aan dat enkele glazen alcohol soms al schade kunnen veroorzaken. Het is met andere woorden onmogelijk om een veilige ondergrens te bepalen.De Wereldgezondheidsorganisatie en de Hoge Gezondheidsraad adviseren daarom om helemaal geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Bij (over)matig gebruik van alcohol vergroot de kans op aangeboren afwijkingen en groeiachterstand.

Een aanzienlijk dagelijks gebruik van alcohol kan leiden tot het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) en heeft heel wat gevolgen voor een kind:

  • vertraagde groei
  • laag geboortegewicht, klein gestalte, tenger
  • gezichtsafwijkingen
  • kleine schedel met eventuele gelaatsmisvormingen, zoals ogen die ver uit elkaar lijken te staan, overhangende oogleden, platte neus, smalle bovenlip
  • neurologische afwijkingen
  • slechte zuigreflex, prikkelbaar, veelvuldig huilen
  • op latere leeftijd: slecht sociaal functioneren, hyperactiviteit, verstandelijke handicap en autistisch gedrag

Drink je regelmatig alcohol? Bespreek dit met je arts of vroedvrouw.

Alcohol, drugs en roken tijdens de zwangerschap (88) Link naar video: Zorg voor een mooie start, drink geen alcohol tijdens de zwangerschap

Zorg voor een mooie start, drink geen alcohol tijdens de zwangerschap
Borstvoeding en alcohol

Alcohol gebruiken wanneer je borstvoeding geeft, kan invloed hebben op het functioneren van je baby en op je borstvoeding. Lees meer over alcohol, drugs en roken tijdens borstvoeding.

Drugs

Drugs gebruiken tijdens de zwangerschap heeft zware gevolgen. De gevolgen zijn afhankelijk van het soort drugs, de eventuele combinatie en de hoeveelheid.

Mogelijke gevolgen voor het (ongeboren) kind:

  • vroeggeboorte
  • ontwenningsverschijnselen na de geboorte: ademhalingsproblemen, rusteloosheid, overdreven transpireren, slaapproblemen, doordringend huilen, niezen, verhoogde spierspanning, aanhoudend op de handen sabbelen, losse stoelgang…
  • problematische ontwikkeling
  • groeiachterstand

Mogelijke gevolgen voor de mama:

  • infecties
  • loslaten van de moederkoek
  • bloedarmoede
  • ondervoeding

De levensstijl en omstandigheden van de ouder die drugs gebruikt bepalen mee de gevolgen. Ook de sociale en de lichamelijke situatie verstoren de ontwikkeling van eenkind.

Bespreek de drugsproblematiek met een arts of vroedvrouw.

Roken

Roken en passief roken tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek en daardoor ook voor een verminderde zuurstoftoevoer naar je baby. Als de partner rookt, stopt ook hij of zij best.

Risico's voor het (ongeboren) kind:

  • laag geboortegewicht
  • groeiachterstand
  • pril zwangerschapsverlies
  • vroeggeboorte
  • meer kans op wiegendood
  • meer luchtwegeninfecties
  • meer kans op astma

Risico's voor de mama:

  • bloedingen
  • loslaten van de moederkoek
  • voortijdig breken van de vliezen

Tips en adviezen:

  1. In ruimtes waar gerookt wordt, blijven de giftige stoffen van de rook nog lang in de lucht. Ze verspreiden zich ook naar andere lokalen door luchtcirculatie. De giftige stoffen zetten zich vast op meubels, vloeren, tapijten, gordijnen, speelgoed...Opnooitbinnenroken.belees je er meer over.
  2. Gebruik geen e-sigaretten tijdens je zwangerschap of stel je niet bloot aan dampen ervan. Er is onvoldoende kennis over hoe onveilig en schadelijk dat is voor de ongeboren baby. Gebruik e-sigaretten dus op dat moment ook niet als rookstopmiddel.
  3. Dankzij begeleiding is het stoppen met het gebruik van e-sigaretten en het roken van tabak minder moeilijk. Begeleiding door een tabakoloog in combinatie met het gebruik van nicotinevervangers, verhoogt je kans op een rookstop. Vraag ernaar bij je arts of vroedvrouw. De begeleiding door een geregistreerde tabakoloog wordt gedeeltelijk terugbetaald. Meer informatie lees je op tabakologen.be.
  4. Stoppen met roken is gemakkelijker met twee.
Wist je dat?

Je hebt recht opterugbetaling bij rookstopbegeleiding. Ben je gedomicilieerd in het Vlaams Gewest en doe je mee aan rookstopbegeleiding? Dan betaal jeeen persoonlijke geplafonneerde bijdrage aan de tabakoloog of arts. Hij of zijontvangt daarnaast van de Vlaamse overheid een tussenkomst via de ziekenfondsen. Voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de RIZIV-tarieven gelden.

Verslaafd?

Van een hardnekkige gewoonte tot een zware verslaving, afkicken isgeen eenvoudigeopdracht. In die gevallen is begeleiding nodig bij het stoppen. Wiehiervoor hulp zoekt, kan voor roken terecht bij Tabakstop, en voor alcohol en andere drugs bij De DrugLijn. Ook je behandelend arts of vroedvrouw kan raad geven.

Downloads
  • Document

    Als mama rookt, rookt de baby mee.pdf (643.36 KB)

Verder lezen

Gezond zwanger zijn Een gezond voedingspatroon en gezonde levenswijze is altijd van belang. Voor de toekomstige mama zijn er belangrijke aandachtspunten. Beleving van de zwangerschap door mama, papa of partner en gezin Elke zwangerschap is verschillend. Je kijkt uit naar de komst van je baby, maar toch met wat spanning, twijfels, onzekerheid. Meerlingen Ben je zwanger van een meerling? Er breekt ongetwijfeld een mooie en tegelijk ook drukke periode aan met de komst van de kindjes, de vele vragen en praktische regelingen. Gezond eten tijdens de zwangerschap Deze aanbevelingen vormen de basis voor een gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Bekijk ook binnen zwangerschap en geboorte

Gezond zwanger worden Voorbereiden op de geboorte Geboorte Na de geboorte Vroeggeboorte Verlies van een kind

Alcohol, drugs en roken tijdens de zwangerschap (2024)

FAQs

Alcohol, drugs en roken tijdens de zwangerschap? ›

Als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft kun je beter geen alcohol of drugs gebruiken. En niet roken.

Wat is erger alcohol of roken tijdens zwangerschap? ›

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een placentaloslating, net als alcohol en het gebruik van sommige drugs. Als een vrouw rookt tijdens de zwangerschap, dan heeft de baby meer kans op uiteenlopende gezondheidsklachten.

Hoe schadelijk is alcohol eerste weken zwangerschap? ›

Maak je niet al te veel zorgen: de eerste paar weken is dat nog niet schadelijk. Er is namelijk nog geen placenta en dus geen direct bloedcontact tussen jou en de foetus. Mocht je direct weten dat je zwanger bent, schakel dan toch maar over op sapjes en water. Dat is uiteindelijk, ook voor jouw lijf, het beste.

Wat gebeurd er als je rookt als je zwanger bent? ›

Het kind ontwikkelt zich minder goed en komt mogelijk zwakker op de wereld. Er is een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het kind heeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.

Is 1 sigaret per dag schadelijk tijdens zwangerschap? ›

Sommige zwangere vrouwen stoppen niet, maar gaan minder roken. Bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag. Maar elke sigaret is schadelijk voor een baby.

Wat doet alcohol met je ongeboren kind? ›

Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico's al hoger.

Wat gebeurt er met de placenta als je rookt? ›

Normaal laat de placenta pas los van de baarmoeder, nadat de baby geboren is. Maar hierbij gebeurt dat dus al voor de geboorte. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op het loslaten van de placenta. Net als alcohol en het gebruik van sommige drugs.

Wat als je alcohol drinkt begin zwangerschap? ›

Alcoholgebruik is tijdens de gehele zwangerschap schadelijk. Alcohol kan zelfs bij een pas bevrucht eitje terechtkomen. Daarom is het goed om te stoppen met alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. In de eerste drie maanden van de zwangerschap beginnen de organen van je kindje zich te ontwikkelen.

Kan het drinken van alcohol kwaad bij de innesteling? ›

Als je in de eerste weken na de bevruchting alcohol drinkt, kán dat leiden tot een miskraam. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, wordt alcoholgebruik ook geheel afgeraden. Het alcoholpromillage dat jij in je bloed hebt, heeft de ongeboren baby ook in het bloed.

Wat is slechter nicotine of alcohol? ›

Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.

Wat is slechter tijdens de zwangerschap roken of stress? ›

Stress is niet goed, maar roken is vele malen erger voor de baby. 'Als ik minder rook, of light, dan is dat minder erg voor de baby. ' Een beetje roken is al schadelijk.

Kun je een miskraam krijgen door roken? ›

Roken zwangerschap gevolgen kind

Als je rookt, loop je grote kans op de verstoring van de gezonde groei van je baby. En de gevolgen zijn meestal van blijvende aard: De kans op een miskraam is groter. Uit onderzoek blijkt dat rokers 43% meer kans lopen op het krijgen van een miskraam.

Hoe lang moet je stoppen met roken voor zwangerschap? ›

Het is belangrijk om te stoppen met roken vóór de zwangerschap. Als je stopt met roken dan is de kans op een miskraam kleiner en ben je vruchtbaarder. Daarom is het een goed idee om in de eerste weken van de zwangerschap al volledig rookvrij te zijn. Vaak weet je pas na een paar weken dat je zwanger bent.

Wat mag je niet doen als je zwanger bent? ›

Let op deze dingen als je zwanger bent:
  • Geen alcohol. Een beetje alcohol kan al schadelijk zijn voor je baby.
  • Niet meer dan 2 kopjes koffie per dag. ...
  • Niet te veel soja-producten. ...
  • Geen of weinig zoethout-thee. ...
  • Geen of weinig kruidenthee. ...
  • Geen rauwe melk. ...
  • Geen zachte kaas van rauwe melk. ...
  • Geen rauwe eieren.
Jan 31, 2023

Kan een baby verslaafd zijn aan nicotine? ›

Verslaving aan nicotine van de baby.

Wanneer je tijdens je zwangerschap rookt, kan je baby verslaafd raken aan nicotine. Dit kan zorgen voor een onrustige en huilerige baby.

Wat gebeurd er in week 5 van de zwangerschap? ›

Deze week wordt al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Een belangrijk moment dus. Soms kan het zijn dat een bevruchte eicel zich in twee delen splitst, die beide afzonderlijk een vruchtje vormen. Je krijg dan een eeneiige tweeling.

Is alcohol slechter of roken? ›

Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.

Is roken gezonder dan alcohol? ›

Roken is slechter voor de gezondheid dan alcohol en ook verslavender. Per jaar sterven zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. "Als er één ding is wat je als roker zou kunnen doen voor je gezondheid, is het stoppen met roken", aldus Bakkum.

Hoe slecht is roken als je zwanger wilt worden? ›

Voordelen van stoppen met roken bij een kinderwens

heb je meer kans om zwanger te worden. Roken beschadigt de eicellen en heeft invloed op hormonen. Dit kan er voor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5555

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.